Приветствую Вас Гість | RSS
Регистрация | Вход

Темы для Юкоз

Поделиться

Вхід на сайт

Посилання
  • Вибір і замовлення підручників 

  • ЗНО
  • Обдаровані діти
  • Атестація
  • Накази, листи
  • Дошкільна освіта
  • Психологічна служба
  • Бібліотекарям
  • Початкова освіта
  • Моніторинги
  • Нормативно-правове забезпечення 
  • РК профспілки
  • Наші відео 
  • Конкурси 


  • Календар
    «  Листопад 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930

    Пошук

    Архів записів

    Посилання
  • http://mon.gov.ua


  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Національна дитяча гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія
    Головна » 2017 » Листопад » 10 » Школи написали диктант національної єдності.
    13:30
    Школи написали диктант національної єдності.

    9 листопада, у День української писемності та мови, вся країна писала Всеукраїнський диктант національної єдності. Цього року він мав назву «Наші пісні». Заклади освіти Станично – Луганського району також взяли участь у цій акції, яка мала на меті об’єднати всіх небайдужих навколо українського слова незалежно від віку, освіти, життєвого досвіду чи соціального статусу.

    У цей день у закладах освіти проходили різноманітні заходи: загальношкільні лінійки « Знай та поважай рідну мову », випуск стіннівок «Мово рідна, слово рідне», вікторини « Кращий знавець української мови ».

    «Україно рідненька, моя ти країно, Дзвенить в тобі спів пташиний й мова солов’їна». Під таким гаслом пройшов День української писемності та мови у Плотинському НВК. У Передільській ЗОШ змістовно і цікаво відбувся мовознавчий турнір « З рідним словом міцніє держава», на якому лунали поезії про мову, були інсценовані гумористичні твори про значення культури мови та мовлення для спілкування. У Нижньовільхівському НВК пройшов І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

    У Петропавлівській спеціалізованій школі №2 відбулися святкові заходи. Юні «Мовознавці» та «Розумники» з 5 класу взяли участь у КВК «Мова рідна – слово рідне». Разом із вчителем української мови та літератури Каменюкою Л.С. вони разгадували загадки, пригадували прислів’я і приказки, висказування про українську мову видатних людей, підбирали епітети до слів. Старшокласники підготували цікаву газету у формі «Інформ – досьє», яка розкрила нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток.

    До написання диктанту у Талівському НВК готувалися заздалегідь : було повторено правила правопису, вивішені запрошення про захід для жителів села. Учні 9 -10 класів і дорослі вбралися у квітчасті вишиванки, зайняли свої місця за партами і з завмиранням серця слухали текст диктанту. Уважно слухали присутні кожне речення, кожну паузу в інтонації, зосереджено пригадували випадки вживання, правила написання … Дітлахи 2-5 класів також взяли участь у написанні диктанту: для них читала вчитель початкових класів Датченко Л. І. . Учні 6-7 класів написали свій диктант на уроці української мови. Вся школа без винятку взяла участь у акції національної єдності.

    У Петропавлівській ЗОШ №1 у цей день працювала мовознавча студія «Багатство української мови», під час якої учні пояснювали значення фразеологізмів, складали анаграми, знаходили приховані слова, продовжували прислів'я, розшифровували вислови про мову, які були записані цифрами, декламували вірші та гуморески Павла Глазового. Школярі продемонстрували й акторські здібності під час театральної постанови «Казка про всемогутню кому». На перервах лунали чарівні мелодії пісень Ніни Матвієнко, Катерини Бужинської, Олександра Пономарьова, Тіни Кароль тощо. Учні 6-7 класів захищали свої проекти: «Подорож до країни Мовограй» та «Віночок для мови».

    У Чугинській ЗОШ відбувся захід, присвячений пам’яті Івана Низового: «Ніхто й ніщо не похитне моєї віри в Україну», для учнів 5-11 класів. До уваги глядачів юні артисти Сотенського НВК представили виразне читання віршів, чудовий спів народних пісень, інсценування уривка з повісті І.С Нечуя – Левицького «Кайдашева сім’я» і навіть справжню колядку. На сцені учні показали, що мова не просто засіб спілкування, а ще й джерело сили, краси, мудрості, інструмент створення чудових літературних творів, все розмаїття яких було представлено.

    У Широківській ЗОШ учні здійснили інформаційну мандрівуа « Бринить , співає рідна мова, чарує, тішить і пянить». Учні Великочернігівської СШ №2 провели загальношкільношкільний захід «Наша мова калинова» де звучали вірші, пісні про України, українською мовою. У виконанні учнів прозвучала «Молитву за України». У Нижньотеплівсій ЗОШ відбувся виховний захід «Подорож у країну Філологію», який проходив у формі мовознавчого змагання між учнями 7-го та 8-го класів, учні початкових класів мали змогу переглянути мультфільми рідною мовою, чим були дуже задоволені. Учні, вчителі та робітники школи, діячі культури, представники органів місцевого самоврядування долучилися до написання ХVII-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

    Після заходів відбулося написання радіодиктанту. Заклади освіти не просто залучилися до акції. Більшість із них стали своєрідними співорганізаторами: створили свій власний осередок диктанту – збиралися колективом, запрошували представників органів місцевої влади, батьків, студентів Луганського педагогічного інституту, колишніх учнів шкіл, адже мета акції не перевірка грамотності, а єднання!

    У приміщеннях панувала особлива атмосфера, коли на кожному розділовому знакові завмирало серце. Всі учасники відчули причетність до творення спільної праці, адже мета акції не перевірка грамотності, а єднання!

    Всього диктант писали 647 учасників.

     

    Переглядів: 762 | Додав: shlykova67 | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0